2018. nov 07.

Ezt a huszonkét fantasztikus könyvet érdemes lesz fellapozni novemberben

írta: pinter.bence
Ezt a huszonkét fantasztikus könyvet érdemes lesz fellapozni novemberben

Itt van 2018 végjátéka, ráfordultunk a karácsonyi szezonra, a fantasztikummal foglalkozó kiadók pedig bőven tartogattak muníciót erre az időszakra. Érkezik Alan Moore klasszikus képregénye először magyarul, Az Úr hangja és az Alapítvány-trilógia új köntösben lép elénk, jön Yoon Ha Lee mindenféle díjakra jelölt regénye (FRISSÍTÉS: ez mégis csak jövőre jön), de bemutatkozik például Tom Sweterlitsch egy ígéretes kötettel.

(Disclaimer: az ajánlókhoz szokás szerint a könyvek fülszövegeit használtam, ahol volt ilyen. A fumaxos srácok például nagyon dolgoznak a V mint Vérbosszú postázásán, szóval a fülszövegekkel kicsit el vannak maradva. Az előrendelős linkek nyilván addig előrendelősek, amíg megjelenik a könyv, de a kiadók áruházaiból rendelve általában továbbra is akciósak. Érdemes átfutni az októberi ajánlót, mert pár könyv átcsúszott novemberre!)

pjimage_9.jpg

Stanisław Lem: Az ​Úr hangja (Helikon)

Sci-fi. Magyar film készült a lengyel sci-fi író, Stanisław Lem klasszikus könyvéből, amilyet ismerői közül sokan megfilmesíthetetlennek tartanak. Pálfi György mégis vállalkozott a feladatra: a film decemberben jön, a könyv pedig új kiadásban érkezik a Helikonnál novemberben. Itt a film előzetese.

Előrendelés itt.

Tom Sweterlitsch: Letűnt ​világok (Agave Könyvek)

Sci-fi. Shannon ​Moss a Haditengerészeti Nyomozóiroda egyik titkos részlegének az ügynöke, aki már többször vett részt űrutazással vagy időutazással járó küldetéseken. A részleg létezéséről kevesen tudnak, alapvetően két funkciót lát el. A Mélyűr felfedezésével az expedíciók egyrészt az emberiség számára alkalmas bolygókat keresnek. A Mélyidőben történő ugrásokkal pedig lehetséges jövőkbe utaznak, hogy a jelenben megoldhatatlannak bizonyuló eseteket göngyölítsenek fel.

Az ugrásokkal azonban vigyázni kell: korábbi expedíciók felfedeztek egy, az ismert világ végső pusztulásával járó eseményt, a Terminust, ami egyre több lehetséges jövőben fordul elő, és az időbeli bekövetkezése minden egyes ugrással közeledik a jelenhez.Nyugat-Pennsylvania, 1997: Shannon Mosst gyilkossághoz riasztják. Egy SEAL-kommandós brutálisan végzett a családjával, ám tinédzser lánya nincs az áldozatok között, és eltűntnek nyilvánítják. A gyilkos a USS Libra nevű űrhajó legénységének tagja volt, ami azonban a korabeli jelentések szerint sosem tért vissza a Mélyidőbe tett ugrásából.

Moss saját tapasztalatból tudja, hogy az időutazás komoly mentális traumát okozhat, és arra gyanakszik, hogy a SEAL-kommandós láthatott valamit a jövőben, ami kiváltotta a cselekedetét. Moss az eltűnt lány nyomába ered, és ugrást hajt végre a Mélyidőbe. Különböző lehetséges jövőkbe utazik, hátha talál valamit, ami segít megoldani a jelenbeli ügyet. Nyomozása során azonban olyan információ birtokába jut a Terminusszal kapcsolatban, ami az egész világ jövőjét megváltoztathatja.

A könyv a kiadó szerint a popkultúra olyan remekeit idézi fel, mint a Twin Peaks, az Eredet és a True Detective.

Előrendelés itt.

pjimage_10.jpg

Alan Moore: V mint Vérbosszú (Fumax)

Képregény. Egy képzeletbeli, diktatórikus Angliában, egy szabadságát és hitét vesztett országban fehér maszkot viselő, titokzatos férfi bukkan fel és hirdet harcot az elnyomók, a reménytelenség, közöny, a lélekölő sötétség ellen. A titokzatos múltú, arc nélküli „V” kifogástalan úriember, félelmetes igazságosztó és zseniális stratéga, aki változást akar hozni egy elfajzott, borzalmas új világba. Egyetlen szövetségese van: egy fiatal nő, Evey Hammond. Ám Evey-nek fogalma sincs róla, mire vállalkozik…

Alan Moore és David Lloyd korszakalkotó képregénye átütő módon egyszerre képes érzékeltetni az elnyomó rendőrállam fojtogató atmoszféráját és megmutatni az ellene lázadó emberi szellem megváltó erejét. Hihetetlenül izgalmas és cselekményes politikai-társadalmi akcióthriller, egyben máig érvényes allegória korunk történelméről.

Rendelni itt lehet.

Alma Katsu: Éhség (Agave Könyvek)

Horror. A ​gonosz láthatatlan, és mindenütt jelen van. Ez az egyetlen magyarázat arra a sorozatos balszerencsére, amely a Donner-társaságként elhíresült szekérkaravánt sújtja, ami 1846-ban indult útnak Kaliforniába. Kifogyóban lévő készletek, kétségbeesett viták és egy kisfiú különös halála az őrület határára sodorja az elszigetelt utazókat. Annak ellenére, hogy arról ábrándoznak, hogy mi várja őket nyugaton, régen eltemetett titkok kerülnek a felszínre, és a karaván tagjai között feszülő nézeteltérések gyilkossághoz és káoszhoz vezetnek.

Úgy tűnik, hogy képtelenek elkerülni a tragédiát… és képtelenek megszabadulni attól az érzéstől, hogy valaki – vagy valami – követi őket, és vadászik rájuk. Talán a gyönyörű, de elátkozott Tamsen Donner miatt (akit néhányan boszorkánynak tartanak), talán azért, mert meggondolatlanul azt az útvonalat választják, amely egy addig ismeretlen terepen vezet keresztül, vagy talán egyszerűen azért, mert elpártol tőlük a szerencse. A kilencven férfiból, nőből és gyermekből álló Donner-társaság egyenesen a western-korabeli amerikai történelem egyik legszörnyűbb és legtragikusabb kalandja felé igyekszik.

Előrendelés itt.

pjimage_1_2.jpg

Naomi Novik: Ezüstfonás (Gabo SFF)

Fantasy. Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.

Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.

Előrendelés még nincs.

Yoon Ha Lee: Vezércsel (Metropolis Media/Metropolis Media/Galaktika)

Sci-fi. Yoon Ha Lee katonai sci-fi trilógiájának nyitókötetét csomó neves díjra jelölték, de sokáig úgy tűnt, hogy magyarul nem fog megjelenni; végül a Metropolis Media/Galaktika próbálkozik meg vele a hazai piacon. Idézem a kötetről az SFmagon író Kleinheincz Csillát: a kötet világában „a társadalmi és hitrendszer a felsőbb matematika útján egyúttal a fizikai törvényeket is meghatározza. (...) Yoon Ha Lee kétségtelenül Greg Egan és Hannu Rajaniemi rokona abban, hogy fikarcnyit sem érdekli, olvasói tudják-e követni, de megéri belefektetni az energiát, mert valóban különleges világú, eredeti történetet kapunk. ”

FRISSÍTÉS: Mint a Galaktikától megtudtuk, a kötet végül mégis csak jövőre érkezik.

Előrendelés még nincs, és ezek szerint egy darabig még nem is lesz.

George R. R. Martin: Tűz és vér (Alexandra)

Fantasy. Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz és vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetük fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.

Mi történt valójában a Sárkányok tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet a neves rajzoló, Doug Wheatley több mint nyolcvan fekete-fehér illusztrációja gazdagít.

Előrendelés itt.

Malcolm J. Hunt: Szörnyek családja (Delta Vision)

Fantasy. Itt a legújabb M.A.G.U.S. könyv. Valaran U’Chak a küzdővermek rejtélyes származású hőse, az abasziszi arénák királya, a Kobrák bajnoka. Mindene megvan, amit csak egy magafajta gladiátor kívánhat: hírnév, pénz, annyi szerető, amennyit csak akar. Ám amire igazán vágyik, az számára elérhetetlen.

Mindaddig, amíg nem kap egy váratlan ajánlatot. Ezt követően olyan küzdelem veszi kezdetét, amelyben mit sem számít a nyers erő, vagy az évtizedeken keresztül csiszolt harctudás. És az U’Chak sorsát irányító hatalmak nem érik be az életével, ha veszít.

De ha győz… nos, az ár még mindig lehet magasabb annál, mint amit hajlandó megfizetni.

Előrendelés itt.

pjimage_2_2.jpg

Anthony Ryan: A hamu birodalma (Fumax)

Fantasy. Fülszöveg még nincs a Draconis Memoria-trilógia zárókötetéhez, de aki ismeri a sorozatot, az biztos tudja, mire számíthatunk benne, aki pedig még nem, az úgyis az elsőnél fogja kezdeni.

Előrendelés itt.

Kir Bulicsov: A kozmosz vándorai (Metropolis Media/Galaktika)

Sci-fi. Pavlis doktor egyszerű hajóorvos, de valami rejtélyes oknál fogva minden útján az események előterében találja magát. Először egy olyan űrhajón teljesít szolgálatot, amelynek megszakad a kapcsolata a Földdel, és így nem érkezhet meg teleportáció útján a legénység váltása, tizenhárom egyhangú év utazásra ítélve a személyzetet. Azután hajótörést szenved egy idegen bolygón, amelynek primitív népét egy istenként tisztelt tudós manipulálja; vajon beleavatkozhat-e az évtizedek óta zajló emberkísérletbe? Végül egy expedíció segítségére kell sietnie, amelyet a helyi fauna szörnyűségesen agresszív teremtményei tartanak rettegésben.

 A legendás Kir Bulicsov történetei az orosz SF fénykorát idézik meg, amikor még igazi hősök járták a kozmoszt, és a felvetett súlyos erkölcsi kérdéseket sem szégyellte a szerző szórakoztató kalandokba csomagolni.

Előrendelés itt.

Frank Schätzing: A ​pillangó zsarnoksága (Athenaeum)

Sci-fi. Emlékszünk ​még Frank Schätzing RAJ című regényére? A német mester egyetlen képből bontja ki az egész világra kiterjedő ökokatasztrófa és a megvadult természettel szemben vívott emberi küzdelem történetét: egy halász nyomtalanul eltűnik Peru partjainál. Ez a zárt, pici jelenet sodorja bele az olvasót az ember ellen forduló természeti környezet ezer oldalas eposzába.

Agok, a dél-szudáni milicista hazája zavaros háborújában vezet gerillatámadást a mészárosként ismert John Olony állásai ellen, a regény nyitánya könyörtelen mikrorealizmussal mutatja meg az afrikai polgárháborúk iszonyatát és értelmetlenségét. Az olvasó az élő történelemben találja magát. Ám egyszer csak ismeretlen lények támadják meg és falják fel a gerillákat (magát Agokot is) a tejszerűen átlátszatlan trópusi párában. Mindenki meghal.

Így kezdődik Frank Schätzing legfrissebb technoeposza, az új RAJ, amelyben egy amerikai közúti baleseti helyszíneléstől és egy Szilícium-völgyi világcégnél tartott házkutatástól ezúttal is az emberiség végső szabadságharcáig jutunk el: a virtuális realitás és a párhuzamos valóságok mint manipulációs eszközök ellen vívott totális háborúig.

Előrendelés itt.

pjimage_3_1.jpg

Cameron Johnston: Az áruló isten (Főnix Astra)

Fantasy. Egy várost elképzelhetetlen borzalmak fenyegetnek, ezért a leggyűlöltebb száműzöttjében kell megbíznia, máskülönben mindent elveszíthet. Edrin Walker tíz éve menekül démonok és adósságok elől. A becsületét vesztett mágus hazatér, hogy megbosszulja barátja kegyetlen halálát.

Lynas olyan titokra derített fényt, ami végzetes lehet egész Setharistre nézve. Próbálta figyelmeztetni az Arkánumot, a várost uraló varázslókat, de nem járt sikerrel. Élve nyúzták meg, és Walker minden vágást érzett. Most a gyilkost keresi, és semmi sem állíthatja meg. Mágusok, halandók, démonok vagy akár istenek – Walker szénné égeti mindet, ha kell. Végül is, nem ez lesz az első eset, hogy megöl egy istenséget…

Stephen King, Owen King: Csipkerózsikák (Európa)

Horror. Valamikor a jövőben (amely olyan valóságos, hogy akár napjainkra is felcserélhető lehetne) a nőket elalvás közben beburkolja egy ismeretlen fehérjéből képződő hártya, olyan, mint a selyemgubó. Ha a Csipkerózsikákként alvó nőket felébesztik, vagy bármi módon megsérül a gubójuk, akkor állatiasan vadak és erőszakosak lesznek. Alvás közben viszont egy másik, a miénknél jobb világba jutnak, ahol harmónia uralkodik, és szinte nincsenek konfliktusok.

Egy isten háta mögötti helyen, a nyugat-virginiai Dooling női börtönében azonban van egyvalaki, egy titokzatos idegen, bizonyos Eve Black, aki normális módon elalszik és felébred.... A magukra maradt, egyre inkább ősi ösztöneikre hallgató férfiak egymással vetélkedő frakciókra szakadnak: ki megölni, ki megmenteni akarja Eve-t.

Előrendelés itt.

Mark Lawrence: Szürke nővér (Fumax)

Fantasy. Fülszövegünk még itt sincs, de mivel ez is egy második rész, a Vörös nővér folytatása, az első kötet olvasói bizonyára sejtik, mi következik. Az angol fülszöveg legkúlabb része: „Egy dolog biztos: vér fog folyni.”

Előrendelés itt.

pjimage_6_1.jpg

George R. R. Martin: Éjvadászok (Agave Könyvek)

Sci-fi. George R. R. Martint manapság a fantasy doyenjeként tartjuk számon, A tűz és jég dala ciklusából rendkívül sikeres sorozat készült. Az Éjvadászok George R. R. Martin sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát mutatja be egy pattanásig feszült rémtörténeten keresztül, amit saját szavaival úgy jellemez, hogy a Psycho az űrben. A kisregény Martin egyik legjobb tudományos-fantasztikus története, amelyből nemrég televíziós sorozatot is forgattak.

A mű új fordításban található a kötetben, egy kisregény (A Féreg Házában) és további négy novella társaságában, melyek korábban nem jelentek meg magyarul. Mind Martin Ezer világ nevű sci-fi univerzumában játszódnak, ami a Trónok harca világraszóló sikere óta háttérbe szorult, pedig nem kevésbé eredeti és izgalmas történetek helyszíne.

Előrendelés itt.

Ütközőzóna (Delta Vision / Cherubion)

Sci-fi. Egy nemesi vérből származó bérgyilkos, aki egy régmúlt szerelem emlékéért öngyilkos küldetésre indul… Egy látnoki képességű lány, aki tudja, hogy rövidesen különleges utódot hoz majd világra… Egy apokaliptikus csapás után megszállt bolygó, ami csupán a könnyen feláldozható gyarmatvilág szerepére kárhoztatott a földönkívüliek háborújában… Egy titkos bázis a nukleáris sivatagban, amelynek falai között visszataszító kísérletek zajlanak…

Az Ütközőzóna univerzumában senki sem az, akinek látszik, miközben a háttérben homályos paktumok, megtorlatlan sérelmek és sötét összeesküvések befolyásolják az eseményeket. Titkos szervezetek és rejtelmes erők fenik a fogukat a rendkívüli magzatra, aki egy szupercivilizáció genetikai örökségét hordozza, és születésével nem csak szabadulást, hanem végpusztulást is hozhat az idegen fajok játékszerévé vált emberiségre.

Patrick J. Morrison izgalmas regénye mellett fél tucat fordulatos novella kínál szórakozást és elgondolkodtató fantáziajátékot az űropera és a science fiction kedvelőinek egyaránt.

Előrendelés itt.

pjimage_4_1.jpg

 

Imogen Hermes Gowar: A ​hableány és Mrs. Hancock (XXI. század)

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért. A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni.

A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott... A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?

Előrendelés itt.

Isaac Asimov: Alapítvány-omnibusz (Gabo SFF)

Sci-fi. Be kell mutatnunk? A science fiction egyik legnagyobb klasszikusa dr. Sámi László új fordításában, csinos omnibusz kiadásban érkezik a polcokra novemberben. Befolyásolható, irányítható-e a matematikai módszerekkel megjósolt, kiszámított jövő. Összeomlik-e a Galaktikus Birodalom, és sikerül-e elhárítani vagy legalább megrövidíteni a zűrzavar éveit? Isaac Asimov meghatározó trilógiájából pedig hamarosan sorozat készül.

Előrendelés még nincs.

Adrian Tchaikovsky: Hadállat (Fumax)

Sci-fi. Rex két és fél méter magas, nagyrészt golyóálló. A hátán nagy kaliberű lövegek vannak, a hangjába pedig pánikkeltő szubszonikus frekvenciákat kevertek. Három társával – Sárkánnyal, Brumival és Rajjal – Mexikó délkeleti részén, az anarchiába süllyedt Campeche állam területén hajtanak végre bevetéseket.

Rex génsebészeti úton létrehozott biomorf, egy aljas háború vérszomjas eszköze. Intelligens, megérti a parancsokat, és ügyességét megjutalmazzák az agyába telepített implantok. Egyetlen vágya Jó Kutyának lenni, Jó Kutya pedig csak úgy lehet, ha engedelmeskedik Gazdinak. Gazdi pedig azt akarja, hogy ölje meg a gonoszokat. Mind egy szálig.

De valójában kik a gonoszok? És mi történik, amikor Gazdit bíróság elé állítják háborús bűnökért? Milyen jogokat ad a fegyverként használt biomorfoknak a Genfi Konvenció? Van egyáltalán Rexnek és társainak joga létezni? Mit tennének, ha szabadok lennének?

Előrendelés itt.

Jobbágy Tibor (szerk.): SF. ​Galaxis No.1 (Metropolis Media/Galaktika)

Sci-fi. A Galaktikánál, új névvel folytatódik az Avana Új Galaxis nevű kiadványa: ezúttal Buglyó Gergely, Dyta Kostova, Early Moon, Fedina Lídia, Huszár István, James Grey, Puska Veronika, R. J. Hendon, Schlekmann János, Szabó Zoltán, V. K. Bellone, Varga Balázs és Varga Lóránt novelláival.

Rendelés itt.

pjimage_7_1.jpg

Acsai Roland: Csonthavazás (Napkút)

Fantasy.  „Per kihajolt emeleti szobája ablakán. A párkányon megroppant valami a keze alatt. Felnézett az égre, és észrevette a fehéren hulló csontokat.”

Az elképzelt város elképzelt emberei nem tudják, miért hullanak csontok az égből, de egyesek azt rebesgetik, hogy az égben a jó és a rossz angyalok csatája zajlik, ami hatással van a város lakóinak – különösen Per, Ethümia és Hanna – életére.  Vagy talán fordítva? A földi harcok, tettek és döntések hatnak az égben zajló küzdelmekre? Hamarosan kiderül.

Előrendelés itt.

Django Wexler: Az árnyéktrón (Főnix Astra)

Fantasy. Bárki szervezhet puccsot, vagy útjára küldhet egy gyilkos golyót. A muskéták és a mágia világában azonban ennél több kell ahhoz, hogy valaki megszerezze a trónt. Vordan királya halálos ágyán fekszik. Mikor meghal, a lánya, Raesinia Orboan lesz századok óta az első királynő – és becsvágyó férfiak célpontja, akik irányítani akarják őt.

A legveszedelmesebb közülük Orlanko herceg, a tájékoztatási miniszter, egyben a titkosrendőrség feje. Miután megfélemlítés, bebörtönzés és kivégzés révén módszeresen elhallgattatta ellenfeleit, Orlanko a legrettegettebb ember az egész királyságban. Ráadásul ismer egy sötét titkot, ami végképp az ő kegyeire utalja Raesiniát.

A lelepleződés tönkretenné a hercegnőt, ő azonban eltökélten keresi a módját, hogy kiszabaduljon – és országát is kiszabadítsa – Orlanko vasmarkából. Valószínűtlen szövetségesekre talál ebben a fényes sikerű khandari hadjárat után hazatért Janus bet Vhalnich ezredes, valamint hűséges tisztjei, Marcus d’Ivoire főkapitány és Winter Ihernglass hadnagy személyében.

Miközben Marcus és Winter a helyüket keresik hazájukban, amelyről azt hitték, sosem látják többé, Janusnak és Raesiniának is segítenek mozgásba lendíteni azokat az eseményeket, amelyek felszabadíthatják Vordant Orlanko befolyása alól – csakhogy azon az áron, hogy káoszba taszítják az országot. Mivel azonban a nép szenved a herceg zsarnoksága alatt, ők készek a királyságot minden erővel megvédeni, származzon az erről a világról, vagy egy másikról.

Borító és előrendelés még nincs.

*

Kövesd a Spekulatív Zónát Facebookon és Molyon is!
Ha nem csak a fantasztikum érdekel, találsz egy szélesebb novemberi könyvajánlót tőlem az Azonnalin!
A többi havi ajánlót itt találod, a még régebbiekért ide kell kattintani.
Heti összefoglalóinkat a hazai SFF életről itt találod.

Szólj hozzá