2018. dec 04.

Ezeket a könyveket kell beszerezned külföldről az év végén

írta: hetei.peter
Ezeket a könyveket kell beszerezned külföldről az év végén

A novemberi hazai megjelenéseket már szemléztük, alább pedig az érdekesebb külföldi újdonságokat vesszük szemügyre november és december hónapra.

Az december izgalmasnak ígérkezett, de aztán a közönségsiker Térség sorozat nyolcadik része, a Tiamat's Wrath és William Gibson új regénye, az Agency is későbbi, 2019-es megjelenési dátumot kapott. Ezektől függetlenül is van min izgulni: Sanderson, Jemisin, Valente és egy Firefly-regény! 

firefly.jpg

James Lovegrove & Nancy Holder – Firefly: Big Damn Hero

Minden geek és sci-fi rajongó örök fájdalma marad, hogy a Firefly sorozat nem kapott tévés folytatást. Idén azonban többféle nyomtatott formátumban is olvashatjuk kedvenceink kalandjait. Képregényszéria indul a Boom Studios!-nál, az év eleji beharangozó után pedig novemberben könyv is megjelenik a Titan Booksnál. Három regényt jelentettek be, az első érkezett a múlt hónapban. A munkában Joss Whedon is segédkezik mint consulting editor, jelentsen ez bármit, de azért ez ad némi biztosítékot arra nézve, hogy a végeredmény emlékezetes lesz.

 

timeandtime.jpgRobert Silverberg: Time and Time Again: Sixteen Stories of Time Travel

A sci-fi nagymester Robert Silverberg egy kötetbe szedte össze az időutazás témáját feldolgozó novelláit. Bevezetőjében a korai SF-ikonokat élteti, akik nagy hatással voltak hatvan éves karrierjére. Történeteiben házasságot tesz tönkre az időutazó vetélytárs, egy szerencsétlen időutazó egy homár elméjében tér magához és hamarabb érkeznek meg az újságok a kelleténél. Minden történethez tartozik egy rövid kommentár vagy anekdota, melyben az író megosztja tapasztalatait az olvasóval.  

 

masseffect.jpgCatherynne M. Valente – Mass Effect: Annihilation

Két évvel ezelőtt jelentették be a Mass Effect játékokhoz kapcsolódó új könyves projektet, melyben a két nagyágyú Valente és Jemisin voltak. Catherynne M. Valente a sorozat harmadik részét szállítja az Annihilation-el, melyben a Keelah Si'yah nevű hajó húszezer telepessel a fedélzetén tart az Androméda galaxis felé, amikor is váratlanul egy vírusfertőzés tűnik fel: őrületet, hallucinációkat és féktelen erőszakot szabadítva a hajó utasaira. Hamarosan nyilvánvaló lesz, hogy az eset szándékos, a telepesek pedig az életükért küzdenek. 

 

steveneriksonwill.jpgSteven Erikson: The Search for Spark (Willful Child #3)

Steven Erikson itthon a grandiózus (ámde kiadói szempontból hányattatott sorsú) Malazai bukottak sorozata révén ismert, jelenleg azonban egy sci-fi szériát ír, melynek novemberben jelent meg a harmadik része. A Willful Child nevű hajú küldetéseit követhetjük nyomon, melyek során a feladat új világok megismerése, meghódítása szükség esetén pedig az akadékoskodó idegen fajok leigázása és megsemmisítése. Erikson nem titkoltan az általa egyébként rajongott Star Trek univerzumot parodizálja és fordítja ki, miközben őrült kalandokkal szórakoztatja az olvasót.

   

jemisinhowlong.jpgN.K. Jemisin: How Long ’Til Black Future Month?

Novellagyűjteménnyel jelentkezik a háromszoros Hugo-díjas szerző, Nora K. Jemisin. Az írónő első ilyen gyűjteményében a Katrina hurrikánt követve sárkányok és rettenetes szellemek kísértik New Orleans elárasztott utcáit. Egy párhuzamos univerzumból szemléli a világunkat egy utópista társadalom, hogy hibáinkból tanulhassanak. Egy fekete anya tesz teljesíthetetlen ígéreteket, hogy megmentse lányát a kárhozattól. A Hugora jelölt The City Born Great című történetben pedig egy fiatal utcagyerek küzd, hogy életet adjon egy ősi metropolisz lelkének.

 

skyward.jpgBrandon Sanderson:  Skyward

Új young adult sci-fi sorozatot kezd az itthon is népszerű Brandon Sanderson (decemberben jelenik meg a itthon a Viharfény krónika nevű ciklusának első kötete). A legyőzött, megtört emberiség, egy titokzatos idegenek által folyamatosan támadott bolygón reked. Spansa a tinédzser lány, pilóta szeretne lenni és álma valósággá válhat, amikor egy ősi hajó roncsaira bukkan. Persze csak akkor érhet célba, ha képes lesz megjavítani és együttműködésre bírni a különös gépet, melynek úgy tűnik, lelke van. 

 

queenofair.jpgCassandra Claire: Queen of Air and Darkness

Harmadik részéhez ér az Árnyvadász-univerzum (melynek egyik ciklusa alapján készült A végzet ereklyéi – Csontváros című film is) részét képező Gonosz fortélyok alszéria. Ártatlan vér szennyezi be az Árnyvadászok szent erődjét. Livia Blackthorn halála után a Klávé a polgárháború szélére sodródik. A család egy része Los Angelesbe utazik, hogy utánajárjon a varázslókat tizedelő betegség forrásának. Julian és Emma Tündérföldre utazik, ahol olyan titokra lelnek, ami darabokra tépheti a világukat. Versenyt futnak idővel, hogy megelőzzék a parabatai átok pusztítását. 

 

***

Heti összefoglalóinkat a hazai SFF életről itt találod.

Kövesd a Spekulatív Zónát a Facebookon és a Molyon is! 

Szólj hozzá

sci-fi angol fantasy könyvek megjelenések