2019. ápr 04.

Ezeket a fantasztikus könyveket érdemes lesz csekkolni a Könyvfesztiválon

írta: pinter.bence
Ezeket a fantasztikus könyveket érdemes lesz csekkolni a Könyvfesztiválon

Szokás szerint csodálatos sci-fi és fantasykönyvekkel, valamint némi horrorral és pár képregénnyel örvendeztetnek meg minket a könyvkiadók a Könyvfesztivál alkalmából.

Április 25 és 28. között idén ismét Könyvfesztivál lesz Budapesten, a Millenárison, és szokás szerint rengeteg izgalmas kötettel készülnek az alkalomra a fantasztikus könyvkiadók is. Az eseményeket a holnap megjelenő heti hírösszefoglalónkban részletezzük, de azt talán érdemes kiemelni, hogy John Scalzi az Agave Könyvek vendége lesz a rendezvényen, lesz közönségtalálkozó és dedikálás is, mi pedig interjúzni is fogunk vele, ami majd az Azonnali.hun jelenik meg.

pjimage_14.jpg

Most pedig vegyük sorra a fantasztikus megjelenéseket, hiszen van mit!

***

Ken Liu (szerk.): Láthatatlan ​bolygók (Agave Könyvek)

Sci-fi. Mióta Cixin Liu és regénye, A háromtest-probléma betört a piacra 2015-ös Hugo-győzelmével, a kínai sci-fi csillaga emelkedőben van az angolszász piacon. A most magyarul is megjelenő antológia ennek a trendnek az egyik állomása volt 2016-ban: a Láthatatlan bolygókban a Cixin Liut is fordító író, Ken Liu válogatta össze a kínai sci-fi legjavát.

A már itthon is ismert kínai szerző mellé tehát most még pár név sorakozik fel, akit megjegyezhetünk magunknak: engem előzetesen leginkább Hao Csing-fang rövid regénye, az Összecsukható Peking érdekel, ami 2016-ban Hugo-díjat nyert. A történetek mellett három komolyabb terjedelmű esszé is helyet kapott az antológiában a kínai sci-firől.

Filippov Gábor-Nagy Ádám-Tóth Csaba (szerk.): Párhuzamos univerzumok (Athenaeum)

Tanulmánykötet. Fantasztikum és politika, két elválaszthatatlan terület. A különböző fikciós unverzumok politikai és oktatási rendszereinek elemzése után (A sci-fi politológiája; Fantasztikus világok; Nevelj Jedit!) az Athenaeum gondozásában újabb hasonló témájú kötet érkezik, ezúttal azonban a társadalomtudományok mellett előtérbe kerülnek a természettudományok is.

A Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett számos további népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik.

John Scalzi: Pusztító tűz (Agave Könyvek)

Sci-fi. Az idei Könyvfesztiválra hazai kiadója, az Agave Könyvek meghívására ellátogat John Scalzi, az amerikai sci-fi egyik legnépszerűbb figurája, akinek Vének háborúja-sorozata sokat tett azért, hogy olvasók tömegei kezdejenek sci-fit olvasni. Ez a sorozata díszdobozos kiadásban jelenik meg újra az alkalomra, ezen felül pedig megjelenik magyarul legutóbbi űroperájának folytatása is.

Ebben az emberiség belakta az univerzumot, de az Ár, a csillagközi utazást lehetővé tevő dimenziók közötti átjáró eltűnőfélben van, egész naprendszereket szakítva el egymástól. Az emberi civilizáció végveszélybe kerül, milliárdok élete forog kockán. Az emberiséget összefogó Egyesülés emperátora tudja, hogy baj van, de a politikai elit egy jó része nem hisz neki: míg ő a katasztrófára készül, azok leginkább a polgárháborúra.

pjimage_1_4.jpg

Martha Wells: Mesterséges ​sors (Fumax)

Sci-fi. Magyarul is folytatódik Martha Wells kisregénye, a Kritikus rendszerhiba, ami tavaly Locus-, Nebula- és Hugo-díjat is nyert. A második kötetet épp a napokban ismét Hugóra jelölték, ebben a főszereplő, öntudatra ébredt céges biztonsági droid elindul, hogy felkutassa múltját, mivel korábbi mészárlásáról a cég minden emléket törölt.

A véletlen siet a segítségére KÖX, egy kutatóhajó rendkívül gyakorlatias mesterséges intelligenciája személyében, amivel kényszerű szövetséget köt, és útnak indul a bányakomplexum felé, ahol annak idején véghezvitte rejtélyes ámokfutását. De fel van készülve arra, amit találni fog?

S. A. Chakraborty: Bronzváros (Agave Könyvek)

Fantasy. Nahri ​sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Vagy mégsem?

Amikor véletlenül megidéz egy dzsinnt, kiderül, hogy a varázsvilág létezik, és a misztikus bronzváros, Dévábád is valódi. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen.

Urbánszki László: Sápadtak (Metropolis Media/Galaktika)

Sci-fi. Urbánszki Lászlót eddig főleg történelmi regényei nyomán ismertük, most fantasztikummal jelentkezik. Ez áll a fülszövegben: A végső háború után, a két teljes éven át tartó nukleáris tél alatt, amikor a milliótonnányi lebegő por eltakarta a napot, a földet vastag hó borította. A háború túlélői között aratott a halál.

A hatodik esztendőben tisztult ki végleg a levegő, hullottak le az utolsó porszemek. Beköszöntött az ultraibolya tavasz, és rettenetes erővel felragyogott a nap. A lilásvörös, szemeket kioltó, a bőrt húsig perzselő, gyilkos nap. Az élet több évtizedes vajúdás után alkalmazkodott, megújult, ugyanúgy, mint az emberek, ám ennek nagy ára volt…

pjimage_2_4.jpg

Marjorie Liu: Ébredés – Monstress (Fumax)

Képregény. A világot felforgatta a szörnyű háború, amit az emberek gyűlölt ellenségeik, az arkánok ellen vívtak. Maika nem csak a fél karját, de szabadságát is elvesztette a harcokban, rabszolgaként adják el Zamora boszorkányainak, akik az arkánok véréből nyerik erejüket. Azt azonban még a nagyhatalmú mágusnők sem tudják, hogy a lány testében egy ősi, kozmikus erejű, éhező fenevad szunnyad, amely csak az alkalomra vár, hogy kitörhessen…

Ahmed Szadavi: Frankenstein Bagdadban (Athenaeum)

Horror. Az amerikai megszállás idején, a háború alatt félig rommá lőtt Bagdad utcáin Hadi, a hullarabló ócskás összegyűjti a pokolgépek szétszaggatta emberek testrészeit, és összefércel belőlük egy ép holttestet. Saját bevallása szerint így próbálja rávenni a kormány illetékeseit, hogy a testrészeket is temetésre méltó földi maradványoknak tekintsék.

A problémát az jelenti, hogy a holttest eltűnik, és ezzel egyidőben valaki gyilkolni kezd éjszaka Bagdad utcáin, valaki, akin nem fog a golyó. Hadi kénytelen belátni, hogy egy valóságos szörnyet teremtett, aki frissen meggyilkolt emberek hulláiból teremti napról napra újra önmagát. A rém eleinte csak a bűnösökre vadászik, de egy idő után már mindenki célponttá válik, akit az útjába sodor a balsorsa.

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019 (Gabo SFF)

Antológia. Utoljára készült el Jonathan Strahan ausztrál szerkesztő antológiája, ami az előző év legjobb fantasztikus novelláit gyűjtötte egy csokorba. Nagy kár, mert a pár éve már magyarul is megjelenő antológiasorozat tényleg remek válogatást nyújt az ismert szerzők és feltörekvő alkotók legjobb munkáiból.

Az utolsó kötetben például egy sor olyan novella és kisregény is akad, amit azóta díjakra jelöltek, de már csak Ursula K. Le Guin, N. K. Jemisin vagy Dave Hutchinson miatt érdemes rá benevezni. Strahan jövőre csak a science fictionre fókuszáló antológiát készít, a tervek szerint ezeket is ki fogja adni a Gabo SFF.

David Mitchell: Csontórák (Európa)

Fantasy. Miután csúnyán összeveszik az anyjával, a tizenöt éves Holly Sykes dacosan otthagyja az otthonát. Nem szökni akar, csupán bebizonyítani, hogy ő már nem gyerek, ám a távolléte alatt súlyos tragédia éri a családját, ami hatással lesz Holly egész életére, a szeretteire…

…és azokra, akiket még nem is ismer. Egy cambridge-i egyetemista, aki vagyonért semmitől nem riad vissza; egy nyughatatlan újságíró, aki a család és a haditudósítás között vacillál; egy megkeseredett író, aki egyre távolabb sodródik a sikertől – az ő életük prizmáján keresztül rajzolódik ki Holly sorsa. Ahogy telik az idő és elketyeg az élet, fény derül egy misztikus csoport létezésére, és egy egész élet látomásai és véletlenei értelmet nyernek egy szürreális, láthatatlan háborúban, amely a világunk peremén zajlik.

David Mitchell, a Felhőatlasz szerzője ismét egy korokon és kontinenseken átívelő, epikus történetet alkotott, amely egyszerre sorsregény, metafizikai thriller és meditáció halandóságról és túlélésről.

pjimage_3_3.jpg

Victor Lavalle: Bölcsőrablók (Fumax)

Horror. Apollót, mióta gyermekkorában apja eltűnt, különös rémálmok kísértik. Felnőttként sikeres könyvkereskedővé vált, és saját családot alapított szerelmével. Boldogan élnének gyermekükkel, amikor felesége, Emma egyre furcsábban kezd viselkedni. Kiszámíthatatlan és egyre kevésbé törődik az újszülöttel, a szülés utáni depresszió jeleit mutatja, ám hamarosan egyértelművé válik, hogy a baj ennél jóval komolyabb.

Mielőtt Apollo segíthetne rajta, a nő iszonyatos, felfoghatatlan tettet követ el, majd köddé válik. Apollót őrült és szürreális események sodorják magukkal az egyre ellenségesebb New Yorkban – amely többé nem az a város, amit eddig ismert. Már nincs más célja, mint hogy felesége nyomára bukkanjon, és valamiféle magyarázatot találjon a történtekre.

Moskát Anita: Irha és bőr (Gabo SFF)

Fantasy. Magyarország legizgalmasabb fantasyírója visszatér a 2015-ös Horgonyhely című regénye után: Irha és bőr című könyvében egy olyan világot mutat be, amelyben alig ​két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő.

Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.

Sam J. Miller: Orkaváros (Gabo SFF)

Sci-fi. Sam J. Miller neve a Strahan-antológia olvasóinak ismerős lehet, több remek novellájár is olvashattuk ott magyarul is az elmúlt években. Az Orkaváros az első felnőtteknek szóló regénye, amelyben a ​klímaháborúk után egy úszó várost építenek az Északi-sarkkörön, geotermikus fűtéssel és fenntartható energiával: a hely valóságos építészi és társadalommérnöki csoda, egyúttal túlzsúfolt tér, ahol kíméletlen küzdelem folyik az életben maradásért.

Miután rejtélyes látogató érkezik a városba – egy nő, akinek a csónakját egy gyilkos bálna vontatja és egy jegesmedve kíséri –, gyorsan elterjed a híre. Az „orkabűvölő” néven emlegetett idegen szép lassan összehoz négy embert, hogy korábban nem látott ellenállást valósítson meg. Miközben ezek a peremre szorult alakok összeállnak, hogy megmentsék városukat a biztos pusztulástól, sokkoló igazságokat tudnak meg magukról.

Stephen Baxter-Terry Pratchett: A Hosszú Utópia (Delta Vision)

Sci-fi. Negyedik részéhez ér a két szerző sorozata. Az Átlépés Napjának és a Yellowstone kitörésének kataklizmája nyomán az emberiség nekivágott a Hosszú Földnek. A társadalom a viharvert Irányjel Földön és azon túl folyamatosan fejlődik és átalakul.

Egy messzi, távoli világon az idősödő és házsártos mesterséges intelligencia, Lobszang Agnes nővérrel Új-Springfieldben éli békés mindennapjait. Még egy gyermeket is örökbe fogadtak. Ám mindenféle pletykák keringenek az égen látott kísérteties, különös dolgokról.
Ezen a világon valami nincs rendjén.

Több millió átlépéssel távolabb Joshua sürgős hívást kap Új-Springfieldből. Lobszang úgy véli, hogy ami az ő Földjét megfertőzi, immár a Hosszú Föld összes világát fenyegeti.

pjimage_4_3.jpg

Jim Butcher: Nyárlovag (Delta Vision)

Fantasy. A Dresden-akták is folytatódik magyarul. Amióta a barátnője elhagyta a várost, hogy új szenvedélye szavát kövesse, Harry Dresden lerobbant… minden szempontból. Nem bírja fizetni a lakása bérleti díját. Elmarja magától a barátait. Sőt, már arra sem emlékszik, mikor fürdött utoljára. A telefonkönyvben megtalálható egyetlen profi mágus megtört emberré lett.

Természetesen, amikor azt hiszi, ennél rosszabb már úgysem jöhet, belibben a képbe a tündék Télkirálynője. Olyan ajánlatot tesz, amit Harry nem utasíthat vissza, legalábbis ha meg akar szabadulni a keresztanyja természetfeletti béklyójától. Remélhetőleg ezzel a pechsorozatának is vége szakad. Elég lesz kiderítenie, ki ölte meg a Nyárkirálynő jobbkezét, a Nyárlovagot, hogy ezzel tisztára mossa a Télkirálynő nevét.

Szélesi Sándor: Az ​ellopott troll (Metropolis Media/Galaktika)

Fantasy. Tóth Bercel hadnagy tulajdonképpen tök véletlenül csöppen bele a Teve utcai Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály munkájába, ahol főnöke egy harmadik szintű mágus vezeti, de van a nyomozók között garabonciás, kőmorzsoló, sámán és még egy csordásfarkas is. Tóth Bercel viszont nem varázslény, és hát varázsolni sem tud.

Szóval a kulimunkákat kapja meg, most példáu legy elveszett troll után kéne nyomoznia, de az ügy nyilván jóval bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik, és kap a nyakába egy társat is, aki nő, és előkerül az exfelesége. Szóval ilyesmi dolgok lesznek ebben a mágikus-népmesei krimiben.

Margaret Atwood: MaddAdam-trilógia (Jelenkor)

Sci-fi. Margaret Atwood az elmúlt években kifejezetten széles körben ismert író lett, hála A szolgálólány meséje című regényéből készült sorozatnak. Atwood nem szereti magát sci-fi írónak nevezni, jobban kedveli a „spekulatív fikció” címkét, de ez egyszerű szemantikai kérdés, hiszen Margaret Atwood legtöbbször egyértelműen fantasztikumot ír, és nem is akármilyet.

A Guvat és Gazellában egy apokalipszis után járunk, amit főleg egy génmódosított embercsoport tagjai, a guvatkák éltek túl: paradicsomi környezetben élnek, és csak egyetlen ember él köztük, akit Hóembernek hívnak. Az ő visszaemlékezéseiből ismerjük meg, hogy milyen volt a világ a járvány előtt, ami kipusztította az emberiséget, hogy átadják a helyüket az új, tökéletes embereknek.

A MaddAdam-trilógiájának első két része már megjelent egyszer magyarul az Európánál, a zárókötet azonban már nem, így kifejezetten izgalmas az új, eléggé csinos borítókkal operáló kiadás a Jelenkortól: ráadásul egyszerre jelenik meg a három kötet.

maddaddam_1.jpg

Adrian Tchaikovsky: Pókfény (Fumax)

Fantasy. Tchaikovsky már megint pókokkal foglalkozik. A Fény és a Sötétség örök harcában mindig is egy prófécia segített legyőzni a gonosz seregeit. Egy ilyen jóslat utasításait követve próbálja hősök egy kis csapata megszabadítani a világot Darveziantól, a Sötét Úrtól.

Hosszú, kalandos útjukon szembe kell nézniük szörnyekkel, óriási pókokkal, véráldozatra szomjazó őrült szektákkal, és saját gyengeségeikkel. A pókok erdejéből a Szent Városon keresztül a gonosz tornyáig szokatlan vezetőt követnek: egy óriáspókot, amit a csapat mágusa kényszerűségből emberré változtatott. Legalábbis… nagyjából.

Zsoldos Péter: Az utolsó kísértés (Metropolis Media/Galaktika)

Sci-fi. Remek dolog, hogy új kiadásban olvasható most már a teljes Zsoldos-életmű, így a Gregor Man-trilógia zárókötete is.

pjimage_5_2.jpg

 

Django Wexler: A dicsőség ára (Főnix Astra)

Fantasy. Az Árnyháborúk harmadik könyvében a király halálának nyomában megérkezett Vordanba a háború. Az irányítás úgy-ahogy a Kormányzótanács kezében van, azt azonban egy minden zugban árulót látó fanatikus vezeti. Borzalmas látványossággá váltak a kivégzések. Az új királynőnek, Raesinia Orboannak szinte semmi hatalma nincsen, egyre jobban szorongatja a kormány, és orgyilkosok törnek az életére.

Ő azonban nem azért segített felszabadítani az országot az egyik zsarnokság alól, hogy most beleessen egy másikba. Bizalmát rendíthetetlen katonájába, Marcus D’Ivoire-ba helyezve nekilát, hogy új irányt adjon a történelem folyásának.

Tracy Townsend: Kilencek (Főnix Astra)

Fantasy. A Sors tolvajai-sorozat nyitókönyvében Corma sötét utcáin kallódik egy könyv, amely önmagát írja, egy könyv, amelyért egyesek akár ölni is képesek. Rowena Downshire futárként dolgozik a feketepiacon, hogy kifizesse anyja adósságát, amikor egy sürgős csomagnak köszönhetően szembe találja magát legrosszabb rémálmainak szörnyetegével. Sikerül elmenekülnie, de a csomagban szállított különös könyvet ellopják.

Kevesen élik túl, ha megismerik az Alkimista titkát, ám amikor Rowena üres kézzel és rémülten megjelenik a lépcsőjén, a férfi nem képes elküldeni. Ehelyett segítséget kér attól, akitől a legkevésbé szeretne: egy visszavonult tolvajtól és zsoldostól, Anselm Meterontól.

Stan Lee, Peter David: Fantasztikus életem – Stan Lee képregény (Kossuth)

Képregény. Nyilván van képregényes életrajz az idén elhunyt képregénypápáról, Stan Lee-ről, a Kossuth hozza ki magyarul.

pjimage_6_2.jpg

Kir Bulicsov: Projekt 18 (Metropolis Media/Galaktika)

Sci-fi. Pavlis doktor az űr Szindbádja. Különös kalandjait összegyűjtő novellafüzérünk fordulatos történetei mély érzelmeket, emberi drámákat rejtenek, filozófiai mélységű problémákat boncolgatnak: ilyen az időutazás megunhatatlan paradoxona és az abból fakadó változatos gubancok, az emberi szervezet átalakításának lehetőségei és végső határa, a szerelem fizikai, kémiai és biológiai korlátainak hol tragikus, hol reményteli megtapasztalása egy egyedi hangulatú, kitágult világban, ahol nincsenek gonoszok, de van számtalan kihívás, rejtély, bonyodalom és izgalmas kaland.

Terry Brooks: Shannara Kardja (Delta Vision)

Fantasy. Posztunk megjelenése után derült ki, hogy a Delta Vision hamarosan hozza Terry Brooks klasszikus sorozatáank első könyvét, a Shannara kardját. A sorozatot már elkezdte egyszer kihozni a kétezres évek elején magyar nyelven az Európa, de nem értek a végére. Borító is van hozzá:

statements_1257945.jpg

 

Terry Pratchett: Rémes Regiment (Delta Vision)

Fantasy. A Könyvfesztre jön a (rég beígért) 31. Korongvilág-regény a Delta Visionnél. Igazából ez már a második deltás listafrissítésünk, szóval bőven elképzelhető, hogy április 25-ig lesz még pár.

Brandon Sanderson: Az elmúlás pántjai (Delta Vision)

Fantasy. Ködszerzet-regény, ez is jön. 

***

A heti fantasztikus hírösszefoglalóinkat itt találod.

Kövesd a Spekulatív Zónát a Facebookon és a Molyon is!  

Szólj hozzá

könyv horror sci-fi fantasy könyvfesztivál fantasztikum