2020. jan 01.

Ezeket a fantasztikus könyveket fogod olvasni 2020-ban!

írta: pinter.bence
Ezeket a fantasztikus könyveket fogod olvasni 2020-ban!

Hogy mit olvastunk az elmúlt évtizedben, azt itt már egyszer összefoglaltuk. Na de mivel kezdjük a következőt? Nagyon izgalmas címek várnak ránk idén!

pjimage_15.jpg

Ez a válogatás csak kis szelete annak, ami vár ránk. Hiszen ez egyrészt csak az, amiről most tudunk, másrészt mindeközben több száz képregény jelenik meg, egy csomó folytatás is jön (Kuang, Lyons, McDonald, stb.), illetve például a Dűne- és Vaják-univerzumok újrakiadása is folyik. Szóval járjatok nyitott szemmel!

Warren Ellis: Transmetropolitan

Képregény, sci-fi. Hét éve egy laptopképernyőn keresztül rágtam át magam Warren Ellis nagyon izgalmas cyberpunk-transzhumanista képregénysorozatán, amelynek főszereplője egy öntörvényű újságíró, Spider Jerusalem. A jövőben játszódó történet politikai, társadalmi mondanivalói ugyanolyan relevánsak ma, mint 1997 és 2002 között voltak, mikor a mű eredetileg megjelent. A Fumax hozza el keménykötésben, három kötetben, a Könyvfesztiválra jön az első.

William Gibson: Agency

Sci-fi. Végre tényleg megjelenik William Gibson új regénye, amit akkor kellett először átírnia, mikor mindenki meglepetésére Donald Trump nyerte a választást, és a regényben ez mint fantasztikus elem szerepelt. De most már tényleg megjelenik, magyarul az Agave Könyvek fogja hozni.

Brandon Hackett: Eldobható testek

Sci-fi. Brandon Hackett menetrendszerűen érkezik az új regényével, ami a szokásokhoz híven érdekes kérdést feszeget, pörgős és epikus. Aki szereti a szerző műveit, nem fog csalódni, aki pedig eddig nem olvasott volna Botondtól ezután szalad majd a többi könyvért.

Baráth Katalin űroperája

Sci-fi. Erről semmit sem mondhatok azon kívül, amit maga az írónő tett közzé a Molyon, meg azon kívül, hogy nagyon jó lesz. :)

Susanna Clarke: Piranesi

Fantasy. A 2005-ös A hollókirály óta nem nagyon írt semmit Susanna Clarke, most viszont egy olyan regénnyel tér vissza, amitől már most lehidalt mindenki, akinek volt szerencséje olvasni. A leírás alapján tényleg elég ütős cucc lehet, a főszerepben egy Piranesi nevű emberrel, aki egy rejtélyes, félig víz alatt lévő labirintusban él.

Adrian Tchaikovsky: The Doors of Eden

Sci-fi. Két új könyvvel is jelentkezik idén a hazánkban is nagyon népszerű Adrian Tchaikovsky. Ahogy nézem, egyikben sincsenek pókok, de a The Doors of Edenben cserébe vannak dimenziókapuk! Gyanúm szerint hozza majd a Fumax, de nincs róla azt hiszem biztos infó.

Roboz Gábor (szerk.): Légszomj

Még mindig tart a Gabo SFF horrornovellapályázata, egyáltalán nem késő benevezni. Elnézve az éves magyar SFF-antológiák egyre erősebb színvonalát, és azon belül is az egyre erősödő horror/weird közeg szerzőit, ez az antológia az év egyik legjobb olvasmánya lehet.

Tamsyn Muir: Gideon the Ninth

Space fantasy. Mivel nagyon szerettem Muir egyik novelláját Strahan egyik antológiájában, ezért annak ellenére olvastam el ezt a cuccot, hogy annyira azért nem érdekelt, de nem bántam meg. A könyv idén magyarul is megjelenik, a sztorija pedig az, hogy az élőhalott császár magához szólítja nemes házai legjobb nekromantáit és az ő lovagjaikat, hogy új liktorokat válasszon magának.

A császári házban azonban valami nagyon nincs rendben, hullani kezdenek az emberek, de főhősünk, az utolsó pillanatban szükségből lovagnak felkért, árvaként a Kilencedik Ház által nevelt fiatal nő, Gideon legnagyobb gondja, hogy úgy utálja nekromantáját, mint az állat, az érzés pedig kölcsönös. Érdekes könyv, egyértelműen látszik belőle, hogy pár sztorivonallal a hosszú játékra játszik. A Fumax hozza.

Nathan Ballingrud: Észak-Amerika tavi szörnyei

Horror. Erről már írtam tavaly, az egyik legjobb olvasmányélményem volt az elmúlt években. Az amerikai szerző nagyon egyedi, nagyon hétköznapi horrornovellákat ír, de valami egészen mesteri módon, Veres Attila rajongóinak kötelező olvasmány. (Eredetileg ő ajánlotta olvasásra nekem is a könyvet.) Az Agave hozza.

Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők

Horror. Ezt a hype miatt olvastam el tavaly, de teljesen megérte: novelláskötet ez is, eléggé kísérletező pár ponton, nem is mindig talál be, de amikor igen, akkor nagyot üt. Erről is írtam valamennyit tavaly. Az Agave hozza.

Theodora Goss: Az alkimista lánya

Fantasy. Goss sorozatában a viktoriánus rémtörténetek női alakjait hozza össze egy bűnüldöző társaságba Dr. Jekyll lánya vezetésével, de feltűnnek még egy csomó egyéb történet (Dr. Moreau, Frankenstein, Drakula, stb.) ismert vagy kevésbé ismert női alakjai, illetve maga Sherlock Holmes és Watson. Kellemes olvasmány. A magyar származású írónő könyvét a Galaktika adja ki.

Neil Gaiman: The Seven Sisters

Fantasy. Vajon elkészül idén a Sosehol folytatása? Csak annyira biztos, mint hogy a A tűz és jég dala következő darabja megjelenik, vagy hogy Patrick Rothfuss befejezi a trilógiáját. Ha megjelenik, akkor itthon gondolom az Agave hozza majd.

John Scalzi: Az utolsó emperátor

Sci-fi. Afelől azonban nem lehet kétségünk, hogy a tavaly Magyarországon is megforduló John Scalzi szállítja, amit beígért, jön a trilógia zárása az Agavénál.

Cory Doctorow: Radikálisok

Sci-fi. És még egy könyv az Agavétől: négy, közeljövőben játszódó kisregény Doctorowtól egy kötetben, amelyek a kiadó szerint a Black Mirrort ötvözik Ted Chiang optimizmusával.

Frissítés: Időközben a Főnix Könyvműhely is kipakolta terveit az idei évre. Nem is beszélve a The Black Aether idei terveiről! Meg a Metropolis Mediáéról! Meg a Delta Visionéről!

Ezeken felül még persze egy csomó könyv jelenik meg idén. Ti mit vártok a legjobban? 

Szólj hozzá