2020. ápr 27.

Új díjat alapított az Avana – de miért? És mi lesz a Zsoldos-díjjal? Utánajártunk!

írta: pinter.bence
Új díjat alapított az Avana – de miért? És mi lesz a Zsoldos-díjjal? Utánajártunk!

A magyar fantasztikum alapszabálya: nincs év Zsoldos-díjas balhézgatás nélkül. Idén sincs ez másképp, bár olyan nagy balhé nincs. Az Avana Egyesület közleménye mellé megkérdeztük Zsoldos Dávidot is, hogy mi történt!

Áprilisban volt kilencven éve, hogy a magyar sci-fi egyik klasszikus szerzője, Zsoldos Péter megszületett – az alkalomra megemlékezett a Próza Nosta, az Index, és kicsit meglepő módon a Petőfi Irodalmi Múzeum is, de erre térjünk vissza kicsit később. (Egyébként annyira nem meglepő: én is interjúztam pár éve a PIM kötelékében magyar sci-fit kutató Veres Miklóssal, és ugye Kuczka-est is volt tavaly. Ezen a fronton csak egyre izgalmasabb fejlemények várhatóak.)

94436791_3777336939006685_2127420408356405248_n.jpg

FOTÓ: Avana Egyesület FB

A Zsoldos Péter nevét viselő egyetlen magyar sci-fi díj gondozója, az Avana Egyesület azonban nem emlékezett meg a viszonylag kerek évfordulóról a Facebook-oldalán, ehelyett egy sokak számára váratlan hírrel jelentkezett: új díjat alapítanak Monolit-díj néven – arról nem ejtve szót, hogy pontosan mi is történt pontosan a jó öreg Zsoldos-díjjal, amivel kapcsolatban régen is, mostanában is gyakran csak a vita folyt.

Röviden a lényeg: idéntől kezdve lesz a Zsoldos Péter-díj, amit immár nem az Avana, hanem a Zsoldos-család kezel, és amiről a további részleteket hamarosan nyilvánosságra hozzák; emellett pedig lesz az Avana által kezelt Monolit-díj, ahol a zsűri a tervek szerint nagyrészt ugyanaz lesz, mint tavaly a Zsoldoson, a rendszer pedig annyiban (szerintem előnyére) változik, hogy egy-egy kategóriában kétévente kerül kiadásra, tehát 2020-ban novellakategóriában, 2021-ben regénykategóriában, 2022-ben ismét novellakategóriában (stb.) oszt díjat a zsűri.

Az Avana aztán később kiadott egy újabb közleményt, amiben az okokról írták: „2019-ben a Zsoldos-család úgy döntött, hogy az egyesület által alapított díjat ők szeretnék tovább gondozni – a Zsoldos-család tájékoztatása szerint – a Petőfi Irodalmi Múzeummal közreműködve.”

Mivel ez az információmorzsa leginkább csak további kérdéseket vetett fel, ezért megkerestem Zsoldos Dávidot, az 1997-ben elhunyt szerző fiát, hogy mesélje el ő is, mi történt.

Zsoldos Dávid kérdésemre válaszolva elmondta: az Avanával semmi konfliktusuk nem volt, egyszerűen szerették volna újragondolni, jobbá tenni ezt a díjat, és pár kérdésben nem értettek egyet. „Például mi áprilisban, a születésnapon szeretnénk átadni – ők ragaszkodtak a HungaroConhoz” – írta, hozzátéve, hogy a zsűri tavalyi megújítása és a zsűri döntése arról, hogy nem osztanak díjat, nem játszott szerepet ebben a döntésben.

A Zsoldos-díj megújításáról most, az évfordulón akartak volna bejelentést tenni a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ez azonban a járványhelyzet miatt csak online valósult meg. Kérdésemre, hogy a mostanában a kultúrharc egyik terepévé váló, illetve új igazgatója miatt pár botrányba is belefutó PIM-nek pontosan milyen szerepe lesz a díj gondozásában, Zsoldos Dávid elmondta, hogy a PIM-ben lett volna a megemlékezés, de nem a múzeum fogja gondozni a díjat, hanem a család, de több partnert is szeretnének megnyerni a díj mellé.

Arról is kérdeztem Zsoldos Dávidot, hogy mit szól az Avana új díjához. „Az elmúlt több mint 20 évben az Avana nagyon sokat tett a díjért, és ez akkor is tiszteletreméltó, ha néha kemény és jogos kritikák értek néhány döntést. Személyesen is nagyon sok személyes élmény, ismeretség fűz az egyesület tagjaihoz, igaz, leginkább még a kétezres évek elejéről” – írta. Az egyesület díjalapításáról elmondta: azt gondolja, hogy ez teljesen logikus lépés, és sok sikert kíván hozzá. „A díjak száma nem aggaszt, inkább azért szurkolok, hogy legyen minden évben minél több a díjra érdemes alkotás – hiszen ez a díjak célja és az olvasók érdeke is” – írta.

Szóval úgy tűnik, hogy egyik fél részéről sincs harag, Magyarországon pedig idéntől két fantasztikummal foglalkozó díj is működik: a nagy kérdés az, hogy a Zsoldos-díj milyen formában újul meg, hiszen a díjazás általam is többször körbejárt (linkek fent) alapproblémái megmaradtak: nincs évente mondjuk akár csak féltucat kiemelkedő sci-fi regény Magyarországon.

Erre az Avana úgy reagál, hogy mostantól kétévente ad sci-fi regényeknek díjat. Egy másik út az lehet például a Zsoldos-díj számára, hogy valamilyen formában nyit a fantasztikum többi része felé, tehát beemel olyan társműfajokat, mint az itthon az elmúlt évek legerősebb fantasztikus alkotásait szállító fantasy vagy az itthon is egyre erősebb horror és weird. Nyilván ez eléggé megbonyolíthatja a dolgokat, és azt is figyelembe kell venni, hogy a díj a magyar sci-fi egyik legbecsültebb alkotójának nevét viseli.

De nem kell sokáig várnunk a válaszokra, Zsoldos Dávid azt ígérte, hogy napokon belül elő fognak állni azzal, hogy hogyan működjön a jövőben a Zsoldos-díj.

 

Szólj hozzá