2018. sze 27.

Húsz fantasztikus könyv, amit nem hagyhatsz ki októberben

írta: pinter.bence
Húsz fantasztikus könyv, amit nem hagyhatsz ki októberben

pjimage_2.jpg

Most indul csak be igazán a könyves ősz a fantasztikumban is: jön a rég várt magyar fantasztikus antológia, de lesz egy fantasztikus válogatása Dragomán Györgynek is. Ezen kívül például Kim Stanley Robinson, Joe Hill, Shirley Jackson érkezik a polcokra, na és a Drakula előzményregénye, a Dracul.

(Disclaimer: az ajánlókhoz szokás szerint a könyvek fülszövegeit használtam. A Metropolis Mediánál még több könyvnek nincs fülszövege, a Delta Visionnél pedig szokás szerint még mindig nem lehet tudni, hogy mi mikor jelenik meg. Érdemes átfutni a szeptemberi ajánlót, mert például Ursula K. Le Guin kisregényantológiája, vagy a Conan kegyetlen kardja átcsúszott októberre!)

***

Kim Stanley Robinson: Vörös Hold (Agave Könyvek)

Az amerikai Fred Fredericks először utazik a Holdra, azzal a szándékkal, hogy üzembe állítson egy kommunikációs eszközt a kínai Holdi Természettudományos Alapítvány számára. De néhány órával a megérkezése után egy gyilkosság tanúja lesz, és rejtőzködésbe kényszerül.
Ta Sunak, a híres műsorvezetőnek is ez az első útja a Holdra. Neki vannak kapcsolatai, befolyásos embernek számít, de ő is úgy találja, hogy a Hold sok veszedelmet rejteget bármelyik odautazó számára.

És végül ott van Csan Csi is, a kínai pénzügyminiszter lánya, akinek a sorsát érthető módon figyelemmel kísérik a hatalom birtokosai. Ő magánjellegű indokból utazik a Holdra, de amikor titokban vissza akar térni a Földre, az ezt követő események láncolata mindent megváltoztat – mind a Földön, mind a Holdon. A Vörös Hold a New York Times bestseller-szerző Kim Stanley Robinson legújabb nagyszabású története a világűr felfedezéséről és a politikai forradalmakról.

Ed McDonald: Éjszárny (Agave Könyvek)

A ​széttört és szenvedő égbolt alatt terül el a Kárhozat végtelen és fertőzött sivataga, a halhatatlan Mély Királyai ellen vívott könyörtelen háború sötét mementója. A féktelen pusztítás lassan száz éve ért véget, amikor a Birodalom bevetette a Nall-gépezetet, az ismert világ leghatalmasabb fegyverét. Legyőzni azonban nem sikerült vele a királyokat, csupán kordában tartani – a mostanra romlott mágiával és vérszomjas démonokkal teli pusztaságban a halhatatlan uralkodók nagyon is éberek. Csak a megfelelő pillanatra várnak.

A fejvadász Ryhalt Galharrow jól ismeri a Kárhozatot. Amikor a hollót ábrázoló tetoválása életre kel, hogy előadja sürgető üzenetét, Galharrow az Éjszárnyakként ismert csatlósaival egy titokzatos nemesasszony keresésére indul az egyik távoli helyőrségbe. Egyikük sincs azonban felkészülve arra, amit ott találnak: a Mély Királyai nem félik többé a Nall-gépezetet, és óriási seregükkel megindulnak a Birodalom felé. Az egyetlen reményt egy rég halott varázsló öröksége jelentheti, ám az Éjszarnyak ideje fogytán van.

pjimage_1_1.jpg

Zachary Mason: Void Star (Agave Könyvek)

A nem túl távoli jövőben a tengerszint megemelkedett és az Egyenlítő menti területek kiürülőben vannak, de még mindig jó gazdagnak lenni San Franciscóban, ahol felfegyverzett drónok tartják távol az elszegényedett tömegeket. Irina nem gazdag, legalábbis nem annyira, de mesterséges memóriával rendelkezik, aminek köszönhetően mindenre tökéletesen emlékszik. Közvetítőként dolgozik a megbízói és azok átláthatatlanul összetett mesterséges intelligenciái között. A munka jól fizet, Irina évente egyszer még a Mayo Klinikára is el tud menni belőle, ahol különböző kezelésekkel késleltetik az öregedését.

Kern nem mondhatja el magáról mindezt. Egyike azon menekülteknek, akik a várost körülvevő, drónok építette, állandóan terjeszkedő favelákban nyomorognak. A napjait szerzetes módjára tölti, könyörtelenül gyakorolja a különböző harcművészeteket, miközben tolvajként és utcai harcosként próbál napról napra túlélni. Thales egy teljesen másik világban mozog — egy brazil politikusklán sokadik ágának sarja, aki Los Angelesbe menekült, miután egy támadásban megölték az apját, őt pedig megnyomorították.

Egy rongyokba öltözött idegen egy nap leszólítja Thalest, és megkérdezi, hogy mire emlékszik az érkezése előtti időkről. Kern az életét mentve kénytelen menekülni, miután rossz célpontot rabol ki. Irina pedig szörnyű titokra bukkan az emlékeiben, amikor felidézi legutóbbi találkozóját a megbízójával. Mindhármuk élete veszélyben van, ráadásul a sorsuk elkerülhetetlenül összefonódik ebben a gyönyörűen megírt történetben, aminek központi témái a mesterséges intelligenciák, az emlékek, a halhatatlanság, valamint a könyörtelen erőszak, amit mindezek birtoklásáért egyesek hajlandóak alkalmazni.

Dacre Stoker, J. D. Barker: Dracul (Agave Könyvek)

Elkészült a Drakula hivatalos előzményregénye. 1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek…

A Dracul egy kitalált történet, amely Bram Stokerről és a testvéreiről szól, akik egy sötét lény nyomába erednek. A vadászat Írországban kezdődik, a gyermekkori otthonukban, azután a testvérek bejárják Európát, és végül sor kerül az emlékezetes, végső találkozásra. A Dracul valóságos és kitalált szereplőkkel dolgozik, és új megvilágításba helyezi a világirodalom legfélelmetesebb és legmaradandóbb történetét.

Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 (Gabo SFF)

Hazugságokból emelt város, halála után vezeklő festő, kifordított mesék, fonák Magyarországok, háborúzó mesterséges intelligenciák. Volt már jó pár hazai fantasztikus novellákat gyűjtő kötet, de ilyen még kevés: a Gabo SFF antológiájában a ma alkotó legfontosabb fantasztikus írók jelentős része képviselteti magát egy-egy novellával.

Köztük van Veres Attila, Brandon Hackett, Farkas Balázs, Dragomán György, László Zoltán, Gaura Ágnes, Moskát Anita, Takács Bogi, Sepsi László és Lőrinczy Judit, de helyet kapnak a pályázaton bejutó, (egyelőre) ismeretlenebb nevek is, mint Kiss Gabriella, aki szeptember elején a Fantasztikus Kéziratok Éjszakájának is első helyezettje lett.

Shirley Jackson: Hill House szelleme (Gabo SFF)

Négyen érkeznek a Hill House néven ismert kísérteties, ódon épülethez: dr. Montague, a tudós, aki fizikai bizonyítékokat keres a ház falai között zajló, természetfeletti jelenségekre; Theodora, különleges adottságokkal rendelkező asszisztense; Luke, a birtok fiatal örököse; és a törékeny Eleanor, aki képtelen szabadulni múltja terhétől. Kívülállóként keresik a magyarázatot a hely titkára, de nem sokáig maradhatnak csupán tanúk – a ház erőt gyűjt, ás hamarosan végleg elragadja egyiküket.

pjimage_7.jpg

A gótikus horrorirodalom klasszikusaként számon tartott regényből már két mozifilm (A ház hideg szíve, 1963; Az átok, 1999) és egy színdarab is készült, 2018-ban pedig Mike Flanagan forgatott belőle tízrészes Netflix-sorozatot.

Joe Hill: Furcsa időjárás (Gabo SFF)

Egy a Szilícium Völgyben élő kamaszfiú megismerkedik egy Föníciai nevű tetovált férfival, aki Polaroid fényképezőgépével képes ellopni mások emlékeit. Egy biztonsági őr hősiesen megakadályoz egy lövöldözést, amivel a fegyverviselést pártoló amerikaiak példaképe lesz, a férfit elvakító reflektorfényben azonban elkezd szétesni a sztorija, és vele együtt ő maga is. 

Egy fiatalember nekiveselkedik élete első ejtőernyős ugrásának, és egy lehetetlenül szilárd felhőn köt ki, páragomolyagok prosperói szigetén, amelynek mintha saját akarata lenne. A coloradói Boulder utcái felett megnyílnak a felhők, majd kristályszögek kezdenek belőlük záporozni, és egy huszonéves lány a rengeteg áldozattal járó felfordulás közepette útnak indul, hogy értesítse szerelme édesapját lánya tragikus haláláról. 

Az 1972-ben született Joe Hill népszerű, többszörös díjnyertes író, A szív alakú doboz, a Szarvak, a NOS4A2 és a Spóra című regények, valamint számos novella és képregény szerzője. Furcsa időjárás című új kötete négy kisregényt, vérfagyasztó és társadalomkritikus történeteket kínál napjaink Amerikájáról.

Victoria Schwab: Egy sötét duett (Fumax)

Kate Harker nem fél sem a sötéttől, sem a szörnyektől. Sőt, vadászik rájuk, és piszkosul jól csinálja. August Flynn szörnyetegnek született, de mindennél jobban vágyott arra, hogy ember lehessen. Most el kell fogadnia saját természetét: kerüljön bármibe, végig kell járnia az utat, amelyet sorsa kijelölt számára.

Fél évvel Kate és August első találkozása után az emberek és szörnyek háborúja immár nem csupán egy lidércnyomásos álom, hanem maga a valóság. Verity városában Augustnak olyan vezetővé kell válnia, ami ellen örökké tiltakozott, míg ezalatt Prosperityben Kate azzá a kegyetlen vadásszá edződött, aki mindig is lenni szeretett volna.

A sötétségben új szörny ébredezik, egy lény, amely a káoszból táplálkozik és felszínre hozza áldozatai belső démonait. Hazacsalogatja Kate-et, aki kénytelen visszatérni Verity háború dúlta városába, Augustnak pedig újra meg kell tanulnia bízni a lányban. A kérdés csak az, a valódi szörnyet lesz könnyebb legyőzniük, vagy azt, amelyik a tükörből néz vissza rájuk?

statements_1163883.jpg

Brian McClellan: A birodalom bűnei (Fumax)

Új trilógia nyitánya a népszerű Lőpormágus-világban! Fatraszta nem túl nyugodt hely: bűnözők, szerencsevadászok, vakmerő telepesek és az ősidők relikviái után kutató mágusok végső állomása a vadon kapujában. Csak a kancellárasszony vasakarata és a titkos rendőrség acélos ökle tartja egyben az országot – egyelőre. Az elnyomott nép és a nagyhatalmú birodalmak szorítása egyre erősödik.

A fővárost, Szárazpartot fenyegető felkelés ellen ármánnyal és fegyverrel egyszerre lehet csak küzdeni. A feladat súlya három megbízott vállát nyomja: a simlis ügynök, Michel Bravis, egy jogtalanul elítélt, verhetetlen háborús veterán, Őrült Ben Styke és a lőpormágus zsoldostábornok Vlora Flint képezi az utolsó védvonalat a káosszal szemben. Amikor egy ásatás során ősi, felfoghatatlan hatalmú monolitra bukkannak, a szárazparti vezetésnek rá kell döbbennie, hogy a lázongás volt a legkisebb problémája…

Alan Moore: V mint vérbosszú (Fumax)

Először jelenik meg magyarul Alan Moore klasszikus képregénye. Aki nem ismerné: a történet egy disztopikus Egyesült Királyságban játszódik 1998-ban (az eredeti megjelenéshez képest a jövőben), ahol egy magányos terrorista tartja rettegésben a fasiszta kormányt. (Ha lesz magyar borító, majd ideteszem.)

FRISSÍTÉS: A kiadó közlése szerint ez mégis inkább novemberben jön, október végén viszont jön a Jessica Jones: Alias. Így néz ki a borító:

statements_1167978.jpg

Jorge Luis Borges: Jól ​fésült mennydörgés (Jelenkor)

Borges-ből sosem elég: bár az az argentin író életművének jó része megjelent magyarul, ezt a szép kötetet érdemes lesz a polcra tenni. A Jól fésült mennydörgés ugyanis különleges kötet; először olvashatók benne Jorge Luis Borges összegyűjtött novellái, az azokhoz készült, különböző kiadásokban megjelent elő- és utószavakkal; valamint szerző önéletírása, melyet a The New Yorker hasábjain 1970-ben publikált.

Dragomán György: Rendszerújra (Magvető)

Rendszerek és kitörési pontok fűzik össze kötetté Dragomán György tizenöt év terméséből válogatott novelláit. Feltételezett vagy valóságosnak tűnő rendszerek: nyitottak és zártak, politikaiak, természetiek vagy technikaiak. És a kitörési pontok, a szabadulás lehetőségei. Múlt, jelen, jövő.

Dragomán szenvedélyes történetmesélő, sakkmesterként mozgatja a figurákat a királytól a gyalogig: fantázia és láttató erő, éles vágások, meglepő fordulatok jellemzik a Rendszerújra minden darabját. Új könyvében megint a szabadság a tét, a rendszerek jönnek és mennek, épülnek és pusztulnak, de a legfőbb kérdés mindig az, hogy mit tehet bennük, alattuk vagy éppen felettük az ember. Újra meg újra meg újra.

pjimage_2_1.jpg

Kate Atkinson: Élet az élet után (Geopen)

1910-ben, a hóba süllyedt vidéki Angliában megszületik egy kislány, de az orvos elakad a hóban, a baba pedig meghal, mielőtt levegőt vehetne. Még ugyanezen az éjszakán a doktor mégis megérkezik, hogy időben megmentse az újszülöttet, és ezzel megkezdődik Ursula Todd különleges élete, amelyben tragikus halálai szerencsés menekülésekkel váltakoznak. De életei vajon felvértezik-e Ursulát azzal erővel, amellyel megmentheti a világot? S ha igen, megtenné-e?

Dan Simmons: Dermesztő ​nyár (Alexandra)

Apró kitérő: ugyan Dan Simmons bármelyik könyvének megjelenése öröm; ez a mostani megjelenés a körülményei miatt mégsem felhőtlen, sőt, egyenesen kellemetlen. A több szempontból botrányos hátterű Alexandra ugyanis az évek óta az Agave Könyvek által gondozott szerzőt eléggé etikátlanul lenyúlta a kiadótól, ahogy arról az Agave Könyvek itt be is számolt. Sok rajongó emiatt úgy döntött, hogy nem fogja a kiadótól megvásárolni a könyvet.

1960 nyarán az illinois-i ElmHaven kisvárosában öt tizenkét éves fiú olyan szoros köteléket kovácsol, melyet az élet semmilyen fordulata nem képes szétszakítani. Azonban a fenyegető erődként föléjük tornyosuló Régi Központi Iskola szívében, melyet beleng a koporsók mahagóniillata, láthatatlan gonosz támad új életre. Különös és rémisztő események dúlják fel a mindennapokat, terjesztik el a rettegést az egykor oly békés közösségben. Mike, Duane, Dale, Harlen és Kevin ki akarják söpörni a városból ezt az ősi rettenetet, ezért véres háborút indítanak a titokzatos erő ellen, mely az egész éjszakát uralja.

Tomi Adeyemi: Vér ​és csont gyermekei (Maxim)

Zélie Adebola még emlékszik arra az időre, amikor Orisa földje zsongott a mágiától. Égetők gyújtottak tüzet, Árasztók terelték a vizet, és Zélie anyja, aki Arató volt, a lelkeket idézte. Ám minden megváltozott azon az éjszakán, amikor eltűnt a varázslat. Egy gonosz király megölette a mágusokat, megfosztva Zélie-t az anyjától, és a népét a reménytől. Zélie-nek most lett egy esélye, hogy visszahozza a mágiát, és visszavágjon a monarchiának.

Egy szökevény királylány segítségével ki kell cseleznie és le kell hagynia a trónörököst, akinek eltökélt szándéka, hogy írmagját is kiirtja a varázslatnak. Orisa félelmetes hely, ahol hómándrucok portyáznak, és bosszúálló szellemek lapulnak a vizekben, ám a legnagyobb veszély talán maga Zélie, akinek nehéz megtanulnia, miként fegyelmezze a hatalmát – és egyre erősebb vonzalmát egy ellenség iránt.

pjimage_3.jpg

Timothy Zahn: Szövetségek (Szukits)

Az Ismeretlen Régiók peremén, a Batuu bolygón felbukkan valami, ami súlyos veszélyt jelent a Birodalomra – akár egy sötét felhő, de a következményei egyelőre kiszámíthatatlanok. A helyzet elég aggasztó ahhoz, hogy a Birodalom ura a helyszínre küldje a legjobb ügynökeit: Vader nagyurat, a könyörtelen végrehajtót, és Thrawn főadmirálist, a briliáns stratégát. Ők ketten egymás vetélytársai, és gyakran ellentmondó nézeteket vallanak a Birodalom ügyeiről – többek között a Halálcsillag-tervről. Fennáll a veszély, hogy a félelmetes páros nem lesz képes együttműködni egy ilyen fontos küldetés során. Ám a császár tudja, hogy Vader és Thrawn nem először harcolnak egymás oldalán, és uralkodói parancsa mögött több rejtőzik, semmint a két férfi gyanítja.

Michael J. Martinez: A vénuszi játszma (Főnix Könyvműhely)

A dimenziókon átívelő Daedalus-trilógia utolsó része ismét összehozza a tizenkilencedik és a huszonkettedik századot egy robbanásszerű végkifejletben a Vénusz őserdejében!

2135-ben veszélyes idegen létformák szabadultak ki a Szaturnusz holdjáról, az Enceladusról, és megkezdték útjukat a Föld felé. A Shaila Jain alezredes által vezetett csapat egyszerre próbálja felvenni ellene a küzdelmet, és megmenteni a korábbi csapattagot, Stephane Durandot, aki megfertőződött a szaturnuszi küldetés során, és most egy olyan földönkívüli értelem irányítása alatt áll, amelynek határozott szándéka a dimenziók közti hasadék újbóli megnyitása és az emberi faj elpusztítása. Csakhogy senki sem sejti az igazi tervet, ami kulcsfontosságú adatok sugárzásával kezdődik a Földre, ismeretlen szövetségeseknek.

Eközben egy másik Földön 1809-ben, egy a miénktől nagymértékben különböző napóleoni korban a franciák megszállják Angliát a Corps Éternel, az alkimisták által létrehozott élőholt sereg segítségével. Csak a királyi haditengerészet és ezen belül Lord Thomas Weatherby admirális tartja a franciákat a Földön. Ám az ősi ellenségek machinációi egy vakmerő és nagy téttel bíró játszmában csúcsosodnak ki, és a Vénusz bolygónyi őserdejébe viszik el hőseinket.

Jasmin B. Frelih: Fél/út (Galaktika)

Fülszöveg még nincs, a Litera pár évvel ezelőtti ismertetőjéből idézünk tehát: „A Na/Pol c. regény világa feldarabolt világ, nélkülöz minden egységes alapot. A kommunikálás lehetetlenné vált, az információ forrásai szétszórtak. A világ különböző részeiben, különboző körülmények között küzd önmagával, a családjával és általában a társadalommal a három főhős az elbeszélés három szálán. Hogy begyógyíthassák a világ sebeit, előbb a világban elfoglalt helyüket kell tisztázniuk, amiképpen az olvasónak is.”

pjimage_4.jpg

James Lovegrove: Zeusz kora (Galaktika)

Itt sincs még fülszöveg, de a Ré kora folytatásáról van szó. Visszatértek az olümposzi istenek! Vagy valami ilyesmi, és valaki nyomoz. 

Zsoldos Péter: A holtak nem vetnek árnyékot (Galaktika)

„Üdvözlöm Önt Ultima Thulén. Kérem, érezze magát jól nálunk” – köszönti látogatóját, s egyúttal az olvasót Herb Spaak, az űrállomás parancsnoka, mielőtt belekezd visszaemlékezései elmondásába. Kb. 2200 tájékára visz el bennünket, amikor a Tejútrendszeren belüli űrhajózás már a mindennapok része. Két fiatalember, Herb Spaak és March Faith – gyerekkoruk óta jó barátok, elismert űrhajóspáros tagjai – egy rejtélyes felhő felderítésére vállalkozik. Indulásuk előtt belép életükbe egy harmadik, és ettől kezdve egész addigi életük megváltozik.

Sorsukat, pályafutásukat és magánéletüket, jó és rossz döntéseiket kísérhetjük végig a könyvben, együttérzéssel, olykor izgalommal vagy meglepődéssel, olykor derűvel vagy szomorúsággal szemlélve történetüket. A regény nem elsősorban tudományos fantasztikumokkal várja olvasóit, hanem arra keres választ, hogyan alakulnak az emberi kapcsolatok a napjainknál jóval fejlettebb jövőben.

***

Kövesd a Spekulatív Zónát a Facebookon és a Molyon is! Ha nem csak a fantasztikum érdekel, találsz egy szélesebb októberi könyvajánlót tőlem az Azonnalin! A többi havi ajánlót az előző blogról itt találod.

Szólj hozzá

horror sci-fi irodalom fantasy könyvek megjelenések fantasztikum havi ajánló