2019. jan 03.

Ezt a huszonöt fantasztikus könyvet nagyon várjuk 2019-ben

írta: pinter.bence
Ezt a huszonöt fantasztikus könyvet nagyon várjuk 2019-ben

Alig ért véget a 2018-as év tele jó könyvekkel, máris a nyakunkon a következő, ha lehet, még ígéretesebb év. A már bejelentett fantasztikus könyvekből és képregényekből válogattunk össze egy kis csomagot évindítónak.

(A borítók többnyire a külföldi kiadások borítói, az összefoglalókhoz pedig, ahol tudtuk, felhasználtuk a kiadók bejelentéseit. Nem is fért bele minden ebbe a posztba.)

pjimage_12.jpg

***

Neil Gaiman: Sandman (Fumax)

Fantasy. Nem ez lesz az első nekifutás, hogy megjelenjen magyarul a képregénysorozat, ami naggyá tette Neil Gaimant: az első négy gyűjteményes kötet már megjelent magyarul 2009 és 2011 között a Cartaphilus gondozásában. Most a Fumax esik neki a sorozatnak, amelynek főszereplője Álom, avagy Morpheus, avagy Sandman, az Álmok Fejedelme. A Könyvfesztiválra jön az első kötet, és reméljük, hogy végig is ér a sorozat: most nagy alakú, keménytáblás formátumban.

Nnedi Okorafor: A halálmegvető (Agave Könyvek)

Nem ez lesz az utolsó olyan elem a listán, amelyből sorozat készül: az afrofuturizmus egyik sztárjának leghíresebb fantasyjéből például az HBO készít sorozatot George R. R: Martin producerkedése mellett. Egy poszt-apokaliptikus Afrikában járunk, ahol még mindig folynak a törzsi háborúk, és ahol egy nő a teljes világot át fogja alakítani... A kötet a Könyvhétre várható.

Hannu Rajaniemi: Öröknyár (Gabo SFF)

Fantasy. Hosszú hallgatás után tért vissza tavaly a finn Hannu Rajaniemi egy régóta készülő új kötettel, ami a Jean Le Flambeur-trilógiával ellentétben nem őrületes sci-fi, hanem egyfajta urban fantasy. Az 1930-as évek egyszerre ismerős és ismeretlen Európájában a halál már régóta nem a rettegett vég: amióta a Brit Birodalom felfedezte és gyarmatosította a túlvilágot, éteri fővárosuk, Öröknyár minden elhunyt alattvalót szívesen lát. A britek másvilági egyeduralmát azonban komolyan fenyegeti a bezárkózó, egyre erősebb Szovjetunió, a fokozatosan elvaduló konfliktus árnyékában pedig a két nagyhatalom kémei vívják különös háborújukat az élők és a holtak között.

pjimage_1_3.jpg

Tom Sweterlitsch: Tomorrow and Tomorrow (Agave Könyvek)

Sci-fi. A tavalyi év egyik legkellemesebb meglepetése volt Sweterlitsch Letűnt világok című időutazós-nyomozós-weird sci-fije, amit a kritikusok és az olvasók is remekül fogadtak, talán ezért is érkezik idén a szerző első regénye, amelyben Pittsburgh-öt elpusztította egy tűzvész, de az egyik túlélő, Dominic nem tud túllépni ezen. A terhes feleségét elvesztő férfi folyamatosan visszatér az Archívumba, ami a város interaktv digitális rekonstrukciója, és amelyből valaki megpróbált törölni valamit. De ki? És miért?

Octavia E. Butler: Hajnal (Agave Könyvek)

Sci-fi. Még mindig sok olyan klasszikus szerző van, akinek könyvei itthon ismeretlenek. Egy ilyen elmaradást pótol az Agave Könyvek idén Octavia E. Butler Xenogenezis-trilógiájának kiadásával, amelynek első kötete várhatóan a Könyvfesztiválra érkezik, a második ősszel, a harmadik jövő tavasszal várható. A Hajnal a kiadó szerint egy mélyen elgondolkodtató regény az ember, ismeretlenhez való viszonyáról.

Madeline Miller: Kirké (General Press)

Fantasy. Idén januárban magyarul is megjelenik tavalyi Goodreads Choice-díj győztese fantasy-kategóriában, ami újrarajzolja az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét. 

Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök (Fumax)

Horror. Tavalyelőtt az egyik váratlan kedvencem volt ez a rendkívül vicces és mégis nagyon drámai horrorkönyv, amiben a spanyol szerző a Scooby Doo világát dolgozta fel. Itt is van egy fiatal csapat kutyával, akik rejtélyeket oldanak meg… Vagyis oldottak. Merthogy az utolsó esetük rosszul sült el, ők pedig mind sérült fiatal felnőttek lettek. A csapat egyik tagja most mégis összeszervezi az egykori csapatot, hogy megoldják az utolsó rejtélyüket. Vicces, szomorú, remekül megírt sztori.

pjimage_2_3.jpg

Kleinheincz-Roboz: Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 (Gabo SFF)

Antológia. Reméljük idén is minden összejön, és megjelenik a tavaly megkezdett magyar fantasztikus antológiasorozat második kötete sci-fi, fantasy és horrortörténetekkel. Az elsőről itt és itt lehet tájékozódni, nagyon jól sikerült. A folytatásról nem esett szó a Gabo SFF adventi bejelentéssorozatában, de ki tudja?

S. A. Chakraborty: Bronzváros (Agave Könyvek)

Fantasy. Egy vallási és politikai intrikákkal teli utazás a 18. századi Közel-Kelet mitologikus világába, ahol egy mágikus képességekkel rendelkező lány váratlanul dzsinnek, ifritek és más földöntúli lények kereszttüzében találja magát. Ennek hatására útnak indul Daevabadba, az elvileg csak mesékben létező bronzvárosba, hogy felfedezze ezt az új világot és saját múltját.

Moskát Anita: Irha és bőr (Gabo SFF)

Fantasy. Lesz pár örömünnep idén, hiszen például a az elmúlt évek egyik legjobb magyar fantasztikus regényének számtó Horgonyhely szerzője, Moskát Anita új regénnyel jelentkezik. Már két évtizede jönnek létre a fajzatok: lények, amik állatokból alakulnak át valami emberszerűvé. Ki jobban, ki kevésbé hasonlít már eredeti formájára, de mindannyiuk közös vonása, hogy meg kell találniuk a helyüket az emberek világában. Hogyan dolgozzák fel a fajzatok saját másságukat? Gyökértelenek, akiknek meg kell küzdeniük saját identitásukkal egy olyan társadalomban, ami még mindig nem tudta megtanulni, hogyan is kezelje őket. A szerző itt írt bővebben a regényről.

szarvas2.jpg

Johanna Sinisalo: A Nap magja (Metropolis Media / Galaktika)

Weird. Amikor tavaly Finnország százéves évfordulója kapcsán röviden interjúztam a finn fantasztikum egyik legbefolyásosabb alkotójával, Johanna Sinisalóval (csak a printverzióban volt benne, amit mondott), egyáltalán nem számítottam rá, hogy bármelyik könyve megjelenik majd magyarul. Hála azonban az EU-nak, és az EU pénzét megpályázó Galaktikának, idén ez is megtörténik. A regény egy weird regény, vagy disztópia, ami egy olyan államban játszódik, amely állampolgárai egészségét tartja a legfontosabbnak, és na, szóval nagyon érdekel, mi lesz a magyar fülszövegében, mert az angol leírása elég őrült.

Jonathan Strahan: Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019 (Gabo SFF)

Antológia. Immáron negyedszer jelenik meg az év legjobb angolul megjelent fantasztikus novelláit gyűjtő antológia magyarul. A tartalomjegyzéket áttekintve tényleg friss, mostanában sikeres alkotók és pár régi motoros van a gyűjteményben, például Elizabeth Bear, N. K. Jemisin, Dave Hutchinson, P. Djeli Clark, Jefferey Ford, Daryl Gregory, SL Huang, Carmen Maria Machado, Ken Liu, Naomi Novik vagy Alyssa Wong. Izgi!

Ted Chiang: Exhalation (Agave Könyvek)

Sci-fi. Miután elolvastátok a szerző nevét, kell még valamit mondanunk, azon kívül, hogy a kiadó igyekszik minél hamarabb kiadni az idén megjelenő novelláskötetet? Jó azért annyit hozzá, hogy Ted Chiang a modern fantasztikum egyik legjobb szerzője. Pont.

pjimage_5_1.jpg

Sam J. Miller: Orkaváros (Gabo SFF)

Sci-fi. Sam J. Millertől eddig három novellát olvashattunk magyarul a Strahan-antológiákban, és mind a három elég jó volt, most pedig itt az első felnőtteknek szóló regénye magyarul is. A klímaváltozást követő háborúk, és a milliók életét követelő járványok után, amikor a tenger már elárasztotta a nagyvárosokat, és felborította a világ eddigi rendjét, létrehozták az úszó várost, Qaanaq-ot. A városban pedig szigorú rend uralkodik, ami fölött mesterséges intelligenciák és titokzatos céges vezetők őrködnek. Amikor azonban egy rejtélyes nő érkezik az úszó városba, minden megváltozik. Azt beszélik, egy orka hátán érkezett, oldalán egy jegesmedve utazott, és a bosszú vezérli.

Matt Ruff: Lovecraft földjén (Agave Könyvek)

Horror. Lassan külön műfaj lesz az H. P. Lovecraft műveivel párbeszédet folytató irodalom, magyarul is olvashattunk ilyet Victor LaValle-tól, most pedig érkezik Matt Ruff könyve, amiből Jordan Peele és J. J .Abrams készít sorozatot az HBO-ra. A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Várhatóan tavasszal jön.

Ian McDonald: Ordashold (Gabo SFF)

Kis kihagyás után magyarul is folytatódik Ian McDonald remek, Holdon játszódó trilógiája, ami egyszerre hozza a Keresztapa, a Trónok harca és a Dallas legjobb pillanatait. Aki az első könyv vége óta leesett állal várja a folytatást, az végre megnyugodhat, bár ezzel sem ér véget a sorozat. A második könyvről itt írtam bővebben, a trilógia zárókötete pedig idén érkezik angolul.

Yoon Ha Lee: Vezércsel (Metropolis Media / Galaktika)

Sci-fi. Yoon Ha Lee katonai sci-fi trilógiájának nyitókötetét számos neves díjra jelölték, de sokáig úgy tűnt, hogy magyarul nem fog megjelenni; végül a Metropolis Media/Galaktika próbálkozik meg vele a hazai piacon. Idézem a kötetről az SFmagon író Kleinheincz Csillát: a kötet világában „a társadalmi és hitrendszer a felsőbb matematika útján egyúttal a fizikai törvényeket is meghatározza. (...) Yoon Ha Lee kétségtelenül Greg Egan és Hannu Rajaniemi rokona abban, hogy fikarcnyit sem érdekli, olvasói tudják-e követni, de megéri belefektetni az energiát, mert valóban különleges világú, eredeti történetet kapunk.”

pjimage_3_2.jpg

Tünde Farrand: Ordasország (Gabo SFF)

Sci-fi. Az idei az ordasok és az orkák éve lesz a Gabo SFF-nél, úgy tűnik. A magyar számazású szerző disztópiája 2050-ben, Londonban játszódik, amikor az elmúlt évek társadalmi-gazdasági krízise után még mindig tombol a fogyasztás. A társadalom a szűk eliten kívül pontosan a fogyasztás alapján tagolódik három csoportra, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje letelepedési jogát. A könyv főhőse Kathryn, akinek egy nap eltűnik a férje, és vele együtt odalesz bankszámlája teljes tartalma is. A fiatal nőnek sürgősen ki kell derítenie, mi történt, máskülönben nemcsak magára marad, hanem letelepedési jogát is elveszíti.

Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók (Agave Könyvek)

Sci-fi. Fut fel a kínai sci-fi, mint arról itt értekeztem: ez pedig nem csak Cixin Liura és fordítójára, a tavaly magyar nyelven is kötettel jelentkező Ken Liura vonatkozik. A kiadó szerint tavasszal vagy a Könyvhétre várható a Ken Liu által szerkesztett antológia, a Láthatatlan bolygók, ami csak Kínában élő sci-fi szerzők novelláit fogja tartalmazni, valamint több komoly esszét is. Benne van például Hao Jingfang Hugo-díjas rövid regénye, a Folding Beijing is.

Kleinheincz Csilla: Ezüstkéz (Gabo SFF)

Fantasy. Mit is mondtunk az örömünnepekről? 2019-ben lezárul Kleinheincz Csilla Ólomerdő-trilógiája. Az Üveghegy meghasadt, és Emesének döntenie kell: felvállalja-e a feladatot, amit neki szántak a végzetnők, vagy átengedi Rabonbánnak a hős szerepét. A tündérek birodalma azonban változóban van, és hamarosan már senki nem választhatja meg a sorsát, sem a születés, sem a halál nem lesz többé ugyanaz. A második kötetről itt írtam.

Victor LaValle: The Changeling (Fumax)

Fantasy/horror. A Fumaxnál érkezik a tavaly World Fantasy-díjat érő regény, amelyben Apollo Kagwa, a főhősünk azzal szembesül, hogy felesége eltűnt, miután valami szörnyűt tett épp csak megszületett gyermekükkel. De vajon hova ment és miért? Apollo egy hosszú és szürreális utazásra indul, hogy kiderítse, mi történt.

Catherynne M. Valente: Űropera (Gabo SFF)

Sci-fi. Két kedvencem, Cathrynne M. Valente és az Eurovíziós Dalfesztivál találkozik ebben a minden szempontból őrült kötetben. A galaxis értelemmel bíró lényei egy zenei versenyen mérik össze a tudásukat, miután egy évszázada majdnem mindenki meghalt egy galaktikus háborúban. Ez a Metagalaktikus Grand Prix, ahol most az emberiség is részt vehet, a tétek azonban magasak: az egész emberiség sorsa múlik most azon a pár zenészen, akik elindulnak, hogy bebizonyítsák tehetségünket az univerzumnak. Itt írtam róla.

pjimage_4_2.jpg

Robert R. McCammon: Boy's Life (Fumax)

Horror. A tizenegy éves Cory Mackenson boldogan éli életét az alabamai Zephyr városában, egészen addig, amíg édesapja meg nem kísérel kimenteni valakit egy vízbe zuhanó autóval, ami után megváltozik. Corynak ezután szembe kell nézni a kisváros felszíne alatt megbúvó rejtett erőkkel, ha meg akarja érteni, hogy mi történt édesapjával.

Alastair Reynolds: Kék emlékezetű föld (Delta Vision)

Vajon kijön idén a Delta Visionnél a Blue Remembered Earth, ami magyarul ezt a furcsa címet kapta a kiadónál? Ki tudja? Már tavaly is vártuk. Százötven évvel később járunk és az afrikai kontinens az utópikus világ vezető technológiai hatalma. Az Akinya-vállalatbirodalom örököse azonban valami olyat talál a Holdon, ami bedöntheti ezt az utópiát...

Alan Moore: From Hell (Vad Virágok)

Képregény. Folytatódik a hazai képregényes diadalmenet, idén a Watchmen és a V mint Vérbosszú Alan Moore egy másik körbeimádott alkotása, a Hasfelmetsző Jack történetét feldolgozó From Hell is megjelenik magyarul.

***

Nem akartuk végtelenre nyújtani a listát, pedig lesz idén új Blake Crouch, új Ed McDonald, új John Scalzi is, valamint regénnyel jelentkezik Holló-Vaskó Péter és az elsőkönyves Rusvai Mónika is. Meg lesz egy csomó képregény, amiről a Kilencedik.hu-n is lehet tájékozódni; mg a Star Wars-témájú megjelenéseket a Ziro.hu gyűjtötte egy csokorba.

Érdemes követni a heti hírösszefoglalóinkat és havi könyvajánlóinkat idén is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!  Na meg a Moly- és Facebook-oldalunkat sem árt nézegetni.

Szólj hozzá

könyv horror lista sci-fi képregény fantasy 2019